CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Královéhradecký mužský sbor opět míří do USA

Jan Míšek, mladý sbormistr Královéhradeckého mužského sboru rozmlouval s redaktorem Českého rozhlasu Hradec Králové Jakubem Schmidtem. Otázky se dotýkaly hlavně blížícího se křtu dvou zajimavých nedávno natočených CD tohoto mimořádného pěveckého tělesa a jeho chystaného podzimního turné do USA, na které se sbor již v těchto dnech připravuje.

Mým dnešním ranním hostem je sbormistr Královéhradeckého mužského sboru Jan Míšek. Honzo, přejeme Vám dobré ráno.
Dobré jitro přeju také.

Tak, Královéhradecký mužský sbor je sbor, který je na výsluní, nejen v Hradci Králové, ale dá se říci, že i v celé České republice, protože se hovoří o tom, že je to jeden z nejlepších našich mužských sborů. Honzo, vy za sebou máte hodně velice tvrdý rok, rok 2003, který byl myslím pro Vás velice přínosný, nahrávali jste, také jste vystupovali na Pražském jaru, jak vy hodnotíte ten uplynulý rok, tedy rok 2003?
Tak, my jsme byli v roce 2003 tak trošičku schovaní, těch koncertů na veřejnosti bylo méně než obvykle, v podstatě tím hlavním byl právě koncert na Pražském jaru, který jste už zmínil. To bylo v květnu 2003, kde jsme s pardubickou Komorní filharmonií, s Douglasem Bostockem a ženským sborem Jitro dávali v podstatě v premiéře Missu solemnis W. A. Mozarta. No, a pak jsme hodně natáčeli. V roce 2003 jsme natočili dvě moc pěkná CD, myslím, že to dramaturgicky byla hezká práce. Jedno bylo Dvořákovské, rok 2004 je rokem Antonína Dvořáka a my jsme připravili společně s nakladatelstvím DIXEN vlastně CD kompletu mužských sborů Antonína Dvořáka a druhé, to je takový mužsko-sborový oříšek, to je Requiem italského skladatele Luigiho Cherubini.

Ano, natáčeli jste také s pardubickou Komorní filharmonií, právě toto Requiem. Chystá se křest těchto CD, je to tak?
My jsme už netrpěliví, každým dnem nám mají obě dvě CD dorazit a jakmile budou, tak během 14 dní nebo tří neděl bychom rádi to CD pokřitili, obě dvě.

Ano, pokříte je veřejně, v Městské hudební síni v Hradci Králové, to znamená, že to bude spojené s Vaším koncertem, my budeme naše posluchače o termínu tohoto koncertu informovat, ale Honzo, ještě mi něco povězte. Královéhradecký mužský sbor se chystá v tomto roce, tedy v roce 2004 na dalekou cestu. Kam to bude a kdy to bude?
Na to se moc těšíme, bude to v polovině října na tři neděle odlétáme na druhé koncertní turné do Spojených států amerických. Poprvé jsme byli v Texasu, tentokrát to budou státy po obou březích řeky Missisippi.

A jaký program nabídnete americkému publiku?
My v podstatě studujeme úplně nový program, bude tam samozřejmě hudba 20. století, která je takovou naší doménou ale zároveň bychom rádi představili takovou tu tradiční českou hudbu, protože jak jsem již řekl, rok 2004 je rok Dvořákův, slavíme 100 let od úmrtí Antonína Dvořáka.

Takže přejeme šťastnou cestu v říjnu do Spojených států amerických a samozřejmě přejeme oběma albům, která se chystají na svůj křest, aby se posluchačům, tedy především jim, líbila. Mým hostem v Dobrém jitru byl dnes sbormistr Královéhradeckého mužského sboru Jan Míšek. Děkujeme a přejeme hodně úspěchů. Naslyšenou.
Naslyšenou.

Autor článku: Jakub Schmidt (schjak@seznam.cz)
Zdroj: Český rozhlas Hradec Králové (http://www.cro.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=1231
Datum vydání: 2004-03-16


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.