CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Míškovy sbory v Olomouci zářily

Sbormistr Jan Míšek prožívá dobrý rok. Jeho sbory, pardubický Bonifantes a Královéhradecký mužský sbor, se nedávno vrátily z velkého mezinárodního festivalu Svátky písní (Festa musicale) Olomouc obtěžkány zlatými trofejemi. V konkurenci sto padesáti devíti těles Bonifantes vyhrál s povinnými skladbami kategorie chlapecké sbory a duchovní hudba. "Zvítězili ve svých kategoriích se ziskem 99 a 98 bodů ze sta možných," říká Míšek.


Bonifantes spolu s Královéhradeckým mužským sborem se umístil s 95 body na zlaté příčce v kategorii mužské sbory a na finálovém koncertě šesti nejlepších těles se stal absolutním vítězem festivalové soutěže Mundi Cantant.

Jan Míšek loni spojil svůj hradecký ženský sbor Kantiléna s Vokální harmonií Jaromíra Schejbala. Komorní těleso nazvané Inspirace pod Schejbalovým vedením v Olomouci získalo za povinnou skladbu Jacoba Galuse In coelestibus od olomoucké poroty 94 bodů, tedy první místo v kategorii ženské sbory. "Mám z toho radost, ale je dobré zůstat při zemi a nebláznit. Zas tak důležitá věc to není, více si vážím třeba našich nahrávek. Je to samozřejmě velká motivace pro kluky. Jsem rád, že se to podařilo, protože do toho dáváme spoustu energie, ale nechci to příliš přeceňovat," říká ctitel klasiky a propagátor hudby 20. století. Sbor Bonifantes zazářil i před měsícem na 52. ročníku Evropského sborového festivalu v belgickém Neerpeltu. Tam získal první cenu "cum laude" - s pochvalou.

Mezi obě soutěže se Janu Míškovi vešel i křest dvou nových cédéček. Na jednom Bonifantes s Královéhradeckým mužským sborem, Komorní filharmonií Pardubice a dirigentem Douglasem Bostockem uložili skladby Requiem a Missa solemnis florentského rodáka Luigi Carla Cherubiniho, mladšího současníka Beethovena. Na druhém je dvacet mužských sborů Antonína Dvořáka.

"Jde o komplet Dvořákových mužských sborů, dvanáct skladeb nebylo ještě vůbec natočeno. Nakladatel chtěl, aby deska byla zároveň studií o Dvořákovi v tomto žánru, a tak jsme přidali i dvě skici. Dvořák totiž zaranžoval i dvě irské lidovky. Tahle deska ukazuje Dvořáka v jiném světle, místy jako naivního autora, místy jako národovce," říká Míšek, který na hradeckém křtu převzal Cenu Unie českých pěveckých sborů za rok 2003 - Sbormistr Junior.

"Je to příjemné. Myslím, že je to za to, že mám tak široký záběr. Možná je to i ocenění mé práce na internetovém serveru sbor.cz, jehož jsem šéfredaktorem a který využívají nejen Češi, ale také Slováci i Poláci. Většinou si každý kope na svém písečku, já se však snažím dělat prospěšné věci i pro ostatní," vysvětluje sbormistr.

Ten nyní s Bonifantes dokončuje profilové cédéčko a na podzim s mužským sborem vyrazí do USA. Na jaře 2005 poletí do Spojených států i Bonifantes. Královéhradecký mužský sbor, který vznikl před osmi lety ze zkušených zpěváků, patří věkovým průměrem pětadvacet let k nejmladším tělesům tohoto druhu u nás.

Autor článku: Petr Mareček ()
Zdroj: Mladá fronta DNES (http://www.mfdnes.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=1301
Datum vydání: 2004-06-16


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.