CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Luigi Cherubini: REQUIEM

KHMS při natáčení RequiaKrálovéhradecký mužský sbor pod taktovkou britského dirigenta Douglase Bostocka ve spolupráci s Komorní filharmonií Pardubice natočil skvělé CD: Requiem pro mužský sbor a orchestr d moll italského skladatele Luigiho Cherubini.

Natáčení se konalo začátkem září 2003 v kostele sv. Michala v Ústí nad Orlicí. Requiem je jedna ze stěžejních skladeb, které patří do repertoáru světových mužských sborů. Cherubini ve třičtvrtěhodinové skladbě využívá výrazové hloubky a absolutně všech možností interpretace mužského sborového tělesa. Ohromivá forte i ďábelsky rychlá tempa Dies irae a Offertoria ostře kontrastují s mrazivými piány Agnus Dei nebo zpěvnou a smířlivou částí Pie Jesu.

Královéhradecký mužský sbor si k natáčení přizval hosty - nové CD bude zároveň dalším krokem při sbližování mužského sboru Bonifantes. Vedle Requia se na nosiči objeví ve světové premiéře druhé Cherubiniho dílo: Messa solenne breve in B v podání Chlapeckého sboru BONIFANTES. Dramaturgicky se jedná o velmi vydařenou kombinaci. Slavná mše se se mší zádušní výborně doplňují jak po stránce výrazové, tak po stránce zvukové - zde stojí za zmínku kontrast mužských a chlapeckých hlasů.

Každopádně se můžeme těšit na nové skvělé CD. Křtu se dočkáme ještě před Vánoci 2003!

Autor článku: Jan Míšek (misek@sbor.cz)
Zdroj: Archiv KHMS (http://www.khms.sbor.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=139
Datum vydání: 2003-09-08


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.