CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Bonifanti a jejich hosté: Litevci, Bulhaři a Nizozemci

Již třetím rokem uvádí Chlapecký sbor BONIFANTES svůj koncertní cyklus s názvem „Bonifanti a jejich hosté“. Hlavním smyslem tohoto projektu je představit pardubickému publiku zajímavé umělce a jim na oplátku prezentovat město Pardubice jako kulturní metropoli východních Čech. V minulých sezónách díky těmto koncertům Pardubice navštívili například Páni kluci-chlapecký sbor z Litoměřic, Carmina-dětský sbor z Rychnova nad Kněžnou, nebo Dr. Michael Šust-americký barytonista a evangelický pastor. Letošní sezóna byla na hosty opravdu bohatá.

Ažuoliukas, Litva
Jeden z nejlepších světových chlapeckých sborů se svým dirigentem Vytautasem Miškinisem navštívil Pardubice již po několikáté. Tentokrát byla hlavním důvodem jeho návštěvy účast na 19. ročníku Festivalu dětských a mládežnických sborů.

Pueri 3-Přípravné oddělení Chlapeckého sboru Pueri gaudentes
Kluci od 3 do 5 třídy pod vedením sbormistryně Zdeňky Součkové Bonifantům oplatili návštěvu. Společný koncert byl oslavou chlapeckého sborového zpívání, kluci z Pueri 3 si navíc udělali malý výlet do hřebčína ve Slatiňanech.

IVAK Youth Ensemble, Nizozemsko
Mládežnický vokální soubor z holandského města Delfzijl se svou sbormistryní Nanny Ter Wiel je specialistou na muzikály. I při koncertě v Pardubicích předvedl výběr z muzikálu A.L.Webbera Josef a jeho zázračný plášť. Sbor hostil Bonifanty při jejich koncertním turné v roce 2002, nyní využil pozvání Jana Míška k týdennímu koncertnímu turné po Čechách.

Drengjakór Neskikju-Chlapecký sbor z Reyjkavíku, Island
Exotický host z Islandu. Celý Island má pouhých 280 tisíc obyvatel, kdo by tušil, že se v takovéto zemi bude dařit chlapeckému sborovému zpívání? Island má ale velkou tradici mužských sborů. Reykjavičtí kluci pardubické publikum potěšili klasikou i velmi zajímavými islandskými národními písněmi.

Radio & TV Childrens‘ choir Sophia, Bulharsko
Existuje jen několik málo dětských pěveckých sborů, které se mohou pochlubit tak bohatou tradicí. Sbor byl založen v roce 1960 prof. Hristovem Nedyalkovem, který je uměleckým vedoucím dodnes. Výčet 80 koncertních turné, z nich 16 po Japonsku, 5 po Spojených státech, desítky vydaných CD - to mluví za vše. Dětský sbor ze Sofie se zúčastnil Festivalu dětských sborů u příležitosti 100. výročí narození Františka Lýska a vedle koncertu s Bonifanty vystoupil také se špičkovým Královéhradeckým dětským sborem Jitro.

V příští sezóně se Pardubice mohou těšit mimo jiné na Harvard Glee Club - mužský sbor Harvardské univerzity v Bostonu.

Autor článku: Jan Míšek (misek@bonifantes.cz)
Zdroj: Archiv Chlapeckého sboru BONIFANTES (www.bonifantes.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=1471
Datum vydání: 2004-07-15


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.