CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Athény východních Čech v Chrudimi

Chrudim se čas od času pyšní krásným přízviskem Athény východních Čech. Stejně tak se pořadatelé rozhodli nazvat zajímavý festival vážné hudby, který uspořádali v prvních dnech měsíce dubna. Pětatřicet zpěváků KHMS & BONIFANTES vystoupilo v rámci zvláštního Nočního chrámového koncertu.

Přehlídku zahájil ve velkém sále Muzea Český studentský orchestr, který program věnoval především tvorbě Zdeňka Fibicha. Ve 21.30 hodin se konal v kostele Nanebevzetí Panny Marie Noční chrámový koncert Královéhradeckého mužského sboru a Chlapeckého sboru Bonifantes, o hodinu a půl později mohli posluchači přijít ještě do kostela sv. Michaela Archanděla na Malý duchovní koncert.

Program festivalu také nabízel například nedělní komorní koncert „vycházejících hvězd“, který probíhal ve velkém sále Muzea, nebo na stejném místě závěrečný koncert smyčcového orchestru České hudební společnosti.

Královéhradecký mužský sbor & BONIFANTES pod vedením sbormistra Jana Míška uvedl kantátu Bohuslava Martinů pro mužský sbor, sóla, vahrany a recitátora Hora tří světel. Sólového partu se výtečně ujal David Belada, role recitátora Aleš Mladěnka a varhany rozezněl Michal Hanuš.

Kromě Hory tří světel na koncertě také zazněl výběr z cyklu Devět mužských sborů Josefa Bohuslava Foestera, dílo, které mužský sbor před nedávnem natočil.

Autor článku: (man) ()
Zdroj: Mladá fronta DNES (http://www.mfdnes.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=1575
Datum vydání: 2005-04-08


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.