CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Festival sborů vyhrál Bonifantes

Bonifanti se radují z dalšího titulu absolutního vítězePardubice - Po tři dny hostily Pardubice a Polička účastníky Mezinárodního festivalu a soutěže pěveckých sborů Bohuslava Martinů. Od pátku do soboty se porotě složené z odborníků z Česka i zahraničí představilo celkem osmnáct soutěžních sborů - od dětí přes mládežníky až po dospělé. V sedmi kategoriích předvedly své umění sbory z Česka, Ruska, Německa, Estonska, Slovinska a Švédska.

Hlavní cenu Grand Prix si nakonec odnesl domácí Chlapecký sbor BONIFANTES, kterému ve finále dala porota přednost před švédským sborem Tyresö Ungdomskör. BONIFANTES tak získal vedle křišťálového poháru i částku třicet tisíc korun od generálního sponzora festivalu ČSOB Pojišťovny.

"Festival měl vysokou úroveň, mezinárodní porota byla nadšena kvalitou sborů," uvedl prezident festivalu Vlastislav Novák. Za pomyslnou třešničku na dortu pak považoval nesoutěžní vystoupení exotického sboru Northwest Youth Choir z Jihoafrické republiky. Ten publiku navíc dokázal, že si vede výborně nejen v cizokrajných skladbách, ale podle Vlastislava Nováka rovněž bravurně zvládl klasickou skladbu od W. A. Mozarta.

"Překvapil i třinecký sbor," dodal prezident festivalu.

Letošní čtvrtý ročník festivalu, který je pořádán každé dva roky, si připomněl 115. výročí od narození Bohuslava Martinů. I proto se v neděli přesunuli laureáti soutěže do Poličky - rodiště tohoto velkého českého skladatele, aby zazpívali v sále Tylova domu.

Autor článku: Tomáš Dvořák ()
Zdroj: Deníky Bohemia (www.denikybohemia.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=1658
Datum vydání: 2005-07-04


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.