CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Španělsko 2005

Nejstarší koncertní sestava Chlapeckého a mužského sboru BONIFANTES se na závěr 6. koncertní sezóny vydala na koncertní turné do Španělska. Hlavním cílem turné byla účast na festivalu 1a Trobada Internacional de Cors d‘Homes.

Čtyřicítka zpěváků si cestou do Španělska udělala několik malých zastávek. Velkým zážitkem byla návštěva Monte Carla, druhý den jsme byli nadšeni ze středověkého hradu v jižní Francii Carcassonne. Po dvou dnech cestování jsme dorazili do hotelu na Costa Brava. Hned jsme se dali do zkoušení, protože nás čekal hned na začátku našeho pobytu ve Španělsku nejdůležitější koncert celého turné - koncert ve slavném Palau de la Musica Catalana - koncertním sále, jehož architektem je Antonio Gaudí. Kapacita sálu je 2800 míst, má fantastickou akustiku a mimo jiné je to domovská scéna Montserra Cabalé a José Carrerase.

Mužský sbor si připravil průřez svým nejzajímavějším repertoárem. Hlavní těžiště koncertu spočívalo (jak jinak) na hudbě 20. století. Obrovský úspěch slavila skladba sbormistra Jana Míška Gloria Musica, posluchači ocenili dlouhotrvajícím potleskem vstoje např. i scénicky provedenou ukázku z Orffovy Carminy Burany. Výstup In taberna (V taverně) byl bezesporu vrcholem koncertu.

Po koncertech v Barceloně následovaly koncerty v dalších městech Španělska - Saint Cugat de Valés, Sabadell,….

Zvláštní atmosféru měl koncert v klášteře Montserrat, který leží vysoko v horách. Pro nás byl o to zajímavější, že v Montserratu sídlí jeden z nejlepších chlapeckých sborů na světě Escolania.

Vedle koncertů si zpěváci pořádně užili slunného španělského pobřeží. Zajímavým doplňkem turné byla návštěva nejslavnějších sklepů na výrobu speciálního španělského šumivého vína zvaného „cava“. Prohlídka sklepů byla dovršena ochutnávkou, která - jak si jistě dovedete představit - všechny zpěváky velmi potěšila.

Autor článku: Jan Míšek (misek@bonifantes.cz)
Zdroj: Archív Chlapeckého sboru BONIFANTES ()
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=1740
Datum vydání: 2005-08-20


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.