CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Sbor se vydá na turné do Itálie

Bonifantes a Komorní filharmonie Pardubice pod taktovkou Jana Míška natačejí nové CDPardubice - Pardubický chlapecký sbor Bonifantes natočil před měsícem s Komorní filharmonií Pardubice vánoční cédéčko. Nejen skladby z něj mohou v příštích dnech slyšet návštěvníci vánočních koncertů. Sbor se také krátce po Štědrém dni vydá na turné do Itálie.

Na nové nahrávce jsou dva cykly. První je od Jana Jiráska s názvem Kouzlo českých Vánoc, který měl před pěti roky v podání sboru a filharmonie premiéru. Druhý s názvem Vánoční gloria složil Luboš Fišer.

„Jan Jirásek je autorem filmové hudby ke snímkům Kytice, Nejasná zpráva o konci světa či Bathory. Ke koledám také filmovým způsobem přistupuje. Luboš Fišer se také věnoval filmové hudbě, z jeho dílny pochází například Adéla ještě nevečeřela, Golet v údolí nebo Smrt krásných srnců. Jeho vánoční cyklus je koláží, ve které střídá původní vánoční koledy se svými vlastními vánočními skladbami. Celý cyklus je laděný do trochu archaického stylu. Místy atmosférou připomíná Šíleně smutnou princeznu nebo Noc na Karlštejně,“ říká šéf sboru Jan Míšek.

Ke spolupráci s Komorní filharmonií Pardubice se sbor vrátil po pěti letech. Ještě před vánočními svátky spolu také absolvují pět koncertů. „Odehrajeme je od 15. do 19. prosince a jejich součástí bude právě Vánoční gloria Luboše Fišera. První tři koncerty patří abonentnímu cyklu filharmonie, čtvrtý koncert je určený pro nejširší veřejnost a jednou se vypravíme do Chrudimi,“ uvádí Míšek. V rámci třetího koncertu, který se uskuteční ve středu 17. prosince, proběhne také křest nové nahrávky. Sbor spolupracoval se specializovanou Základní školou Svítání. Handicapované děti vytvořily podklady, které se staly základem grafiky bookletu cédéčka. „Skupinka dětí ze ZŠ Svítání se bude koncertu přímo účastnit. Dvě nebo tři koledy si s námi a s filharmoniky zazpívají,“ říká sbormistr.

Kromě koncertů ve velkých městech a sálech se sbor také představí v komorním prostředí.

„Budeme vystupovat například v malém kostelíku v Třebosicích. Ve srovnání s vystoupením v Sukově síni, kam se vejde pět set lidí, víme, že sem se dostane jen hrstka lidí. Ale třeba já osobně mám takové koncerty velmi rád kvůli těsnému kontaktu s publikem,“ uvádí Míšek.

Celkem letos sbor zvládne šestnáct vánočních koncertů. Dvě velká oratoria představí také během čtyř koncertů v Itálii. Bonifanti vystoupí například v Miláně, Leccu či Bormiu. Sbor bude účinkovat s italským orchestrem pod taktovkou Pierangela Pelucchi. Na programu bude Vánoční oratorium Camilla Saint-Saense a kantáta Il Natale Dei Innocenti italského skladatele Nina Roty. Ten spolupracoval s Federico Fellinim a složil například hudbu k jeho snímku Amarcord. Na přípravu turné a nastudování skladeb mají pardubičtí kluci jen měsíc a půl. Jak se to sboru povedlo, budou moci posoudit návštěvníci italských chrámových koncertů.

V příštím roce se pak sbor vydá do zahraničí znovu. V květnu vyrazí do Španělska a v červenci opět do Itálie.

„Budeme zpívat také na Smetanově Litomyšli. Půjde vlastně o koncert, který se už jednou měl uskutečnit, ale neproběhl. Nastudovali jsme s brněnskou filharmonií a Brněnským filharmonickým sborem symfonii Kaddish Leonarda Bernsteina. Jenže se při nástupu do druhé půle koncertu strhla průtrž mračen a přišel silný vítr. Provedení bylo proto o rok odloženo. Po delší době bychom se znovu rádi zúčastnili také sborových soutěží a dáme zřejmě přednost nějaké v zahraničí. Od soutěžení jsme si odpočinuli, ale myslím, že je čas jít zase s kůží na trh," dodává Míšek.

Autor článku: Jiří Tůma (jiri.tuma@mfdnes.cz)
Zdroj: MF Dnes (www.mfdnes.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=2577
Datum vydání: 2008-12-09


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.