CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Bohuslav Martinů u svatého Antonína

Pavel Jurkovič / Jsem šťastný, že jsem spolu s účastníky koncertu ve zcela zaplněném kostele sv. Antonína na Strossmayerově náměstí mohl prožít večer s hudbou Bohuslava Martinů, jehož sto dvacáté výročí narození si letos připomínáme. Byl to vlastně jeden ze šťastných návratů skladatele do vlasti, a to ne ledajaký.

Kantáta Hora tří světel , jímavá, bohatými harmoniemi a rytmy tak typická pro hudební řeč Bohuslava Martinů; Polní mše, věnovaná našim dobrovolníkům ve Francii, už krátce po okupaci v roce 1939, slavnostní i povzbudivá; obě skladby ve výtečném podání mužské části chlapeckého sboru Pueri gaudentes a hostujících Bonifantes z Pardubic v pečlivém a citlivém nastudování sbormistrů Zdeny Součkové a Jana Míška, to byla šťastná dramaturgická volba. Mezi oběma skladbami zazněla varhanní kompozice Vigilia v podání Jana Kalfuse, vynikajícího varhaníka, ostatně též regenschoriho u svatého Antonína, který také doprovázel Horu tří světel a měl výrazný podíl také v instrumentálním ansámblu hostujícího Komorního souboru Pražské konzervatoře v Polní mši. K úspěchu koncertu přispěli také výteční sólisté Michal Křístek (baryton), Jiří Poláček (tenor) a Jan Novák v roli citlivého a přesvědčivého recitátora v Hoře tří světel.

Koncerty u sv. Antonína jsou už nejen příležitostí pro občany Prahy 7, ale jsou navštěvovány také milovníky hudby ze vzdálenějších částí Prahy. Ona podpora Městské částí Praha 7, Římskokatolické farností u svatého Antonína a Kulturního centra Vltavská přináší své ovoce. Není ostatně také pochyby o tom, že chlapecký sbor Pueri gaudentes při ZUŠ Šimáčkova, pro nějž je prostor tohoto kostela častým místem koncertování, přispívá též k dobré kulturní pověsti své obce, a to také v mnoha zemích Evropy, ba i v Japonsku. Ukazuje se, že klukovské a chlapské zpívání má svůj jedinečný půvab a účinek.

Jak se dovídáme z programu, můžeme se těšit na další koncerty u sv. Antonína: na J.D.Zelenku a J.S.Bacha v podání Piccolo coro a Piccolo orchestra, našich "starých známých" s dirigentem Markem Valáškem ve čtvrtek 30.září, na Českou mši vánoční J.J.Ryby v podání stejného ansámblu 16.prosince a tradičně na slavnostní rozsvícení vánočního stromu s Kolegiem pražských trubačů ve čtvrtek 24. listopadu v 16 hodin.

A co na závěr? Jak se sluší a patří: Díky, muzikanti a pořadatelé za ten jedinečný počin a zážitek.

Autor článku: Pavel Jurkovič ()
Zdroj: SBOR.CZ (www.sbor.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=3001
Datum vydání: 2010-05-22


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.