CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Královéhradecký mužský sbor na nová turné

Královéhradecký mužský sbor se v této sezóně připravuje na několik velmi zajímavých projektů. Vedle nastudování rozsáhlých a náročných skladeb, natáčení dvou CD se připravuje na své první zámořské koncertní turné. v únoru 2002 bude KHMS koncertovat v USA.

Pátá sezóna, do níž vstupuje Královéhradecký mužský sbor, je nabita pracovními úkoly do nahrávání náročných skladeb až po zahraniční turné a sympozia.

Počátkem září Královéhradecký mužský sbor spolupracoval s Komorní filharmonií Pardubice, Ženským sborem Jitro a dirigentem Douglasem Bostockem při natáčení díla W.A.Mozarta „Missa solemnis“. Během podzimu by měl dokončit druhé profilové CD „Putování k hoře“, zaměřené na hudbu 20.století. „Název je odvozen od skladby Bohuslava Martinů „Hora tří světel“, která je na CD dominantní. Jde o kompozičně zvláštní a komplikované dílo pro mužský sbor, varhany a recitátora. Tím bude Alfréd Strejček,“ upřesňuje sbormistr Jan Míšek.

Cesty a koncerty

V adventním čase sbor podstoupí desetidenní koncertní turné po osmi dánských městech. Po návratu zazpívá doma na dvou vánočních koncertech. Při této příležitosti spolu s chlapeckým sborem Bonifantes a Komorní filharmonií Pardubice premiérově uvede cyklus koled Jana Jiráska „Den přeslavný“.

Měsíc nato, přesněji na přelomu ledna a února, Královéhradecký mužský sbor poprvé vycestuje za oceán na turné po Spojených státech amerických. V kostelích a koncertních sálech universit ve městech ležících v jižní části země, například v Houstonu, Austinu a Dallasu, Hradečtí přednesou už zmíněnou „Horu tří světel“Bohuslava Martinů, a to v anglické verzi autorizované samotným skladatelem. Sbor rovněž přispěje do kulturního programu mezinárodního sympozia „Faithe and Culture“, na němž má mezi jinými významnými osobnostmi přednášet i biskup královéhradecký Dominik Duka.

Vrchol sezóny

Už dosavadní výčet aktivit nenechává nikoho na pochybách, že Královéhradecký mužský sbor po stále ještě relativně krátké době své existence vyzrává v těleso schopné zvládnout nejnáročnější repertoár. Dokáže to znovu v závěru sezóny svojí účastí na provedení skladby Andrewa Lloyda Webera „Requiem“, při němž vystoupí společně s Filharmonií Hradec Králové, pardubickým chlapeckým sborem Bonifantes a se ženskými sbory Kantiléna a Vokální Harmonie. Zatím jen v oblasti úvah je účast sboru na II.světové sborové olympiádě v Korei. Cesta do dějiště olympiády je tak finančně nákladná, že ji možná zmaří nedostatek peněz. Připomeňme, že na loňské I.olympiádě v rakouském Linci sbor vyzpíval zlatou medaili.

Autor článku: Jarka Václavíčková ()
Zdroj: Hradecké noviny (http://www.mojenoviny.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=38
Datum vydání: 2001-08-25


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.