CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Podařilo se jim vyzpívat olympijské zlato

Královéhradecký mužský sbor se vrátil z první světové sborové Olympiády. Jeho zlatá medaile v kategorii mužských sborů je dosavadním největším úspěchem nejmladšího českého mužského sboru. Královéhradecký mužský sbor je díky svému věkovému průměru zřejmě evropskou raritou. Má za sebou již několik podobně pozoruhodných úspěchů.

Královéhradecký mužský sbor, který řídí mladý dirigent a začínající skladatel Jan Míšek (1976), má za sebou během poměrně krátké doby své existence od září 1996 již několik úspěchů. K těm největším patří zlatá medaile v kategorii mužských sborů (vedle Hradečáků získal stejné ocenění v té samé kategorii ještě sbor z Chorvatska) na historicky vůbec první světové olympiádě pěveckých sborů, kterou hostila metropole Horních Rakous Linec od 7. do 16. července. Na prestižím setkání uspěly i další východočeské sbory, neboť s cenami se vrátily také svitavský mládežnický sbor Iuventus a pardubický dětský sbor Iuventus cantans.

Linec událostí plně žil
"Naprosto skvělé bylo, jak Linec, který má přes dvě stě tisíc obyvatel, hudební událostí doslova žil. Olympiádu zahajoval rakouský prezident Thomas Klestil, pos jehož patronací se konala," říká Míšek. Mezi čestnými prezidenty byly takové osobnosti jako nejvýznamnější světový sbormistr Eric Ericson či český skladatel Petr Eben. Obrovskou akci pořádala největší společnost v oblasti sborového umění Interkultur, která rovněž organizuje seriál festivalů a soutěží Musica Mundi pro 21. století. Závěrečný ceremoniál linecké olympiády se uskutečnil v ohromné hale pro pět tisíc lidí a soutěže se konaly v patnácti různých koncertních sálech a kostelech po celém rakouském městě na Dunaji. Olympiádu provázela řada dalších událostí jako sympozia, workshopy a denně se pořádaly koncerty. Zúčastnilo se jí 360 sborů ze šedesáti zemí pěti kontinentů, které soutěžily v 28 kategoriích. Celkem to obnášelo kokem 18 tisíc zpěváků. "Jenom pro ilustraci, jednotlivé kategorie byly zaměřeny třeba na sbory dětské, mládežnické či kolektivy, které interpretují sakrální, renesanční hudbu nebo spirituály a gospely. Musím říct, že zde nechyběla snad žádná světová osobnost sborového umění. V porotách jednotlivých kategorií zasedalo na 150 dirigentů z celého světa a v té, která hodnotila náš sbor, to byl například Vytautas Miškinis z Litvy, dirigent nejlepšího mužského a chlapeckého sboru na světě Ažouliukas." Litevský sbor je přitom dobře známý také u nás, neboť přijížděl i na mezinárodní festival v Pardubicích.

Soutěž v Pohlheimu
Na olympiádu se vybíralo z 2500 sborů a kvalifikace trvala v podstatě bezmála dva roky. Společnost Interkultur totiž pořádá po světě kolem dvaceti festivalů ročně a z nich vyvolili pořadatelé ty nejlepší účastníky. "Díky úspěchu na mezinárodním festivalu a soutěži Felixe Mendelssohna-Bartholdy v německém Pohlheimu se náš sbor kvalifikoval přímo do finále a nemusel na olympiádě projít prvním kolem," konstatuje Míšek.

Věkový průměr hradeckého sboru je kolem 20 let. Dříve u nás působilo množství všelijakých mužských borů například mládežnických či vojenských. Dnes je jich pouhých třináct a navíc jsou většinou přestárlé. Pro olympiádu si Hradečáci zvolili hudbu 20. století. "Tento repertoár se k mladému mužskému sboru určitě hodí," zamýšlí se Míšek a dodává, že co se týče věkového složení jsou zřejmě i evropskou raritou. "Velkým úkolem bylo postavit na olympiádu sestavu 31 zpěváků, neboť mužů chtivých zpívat a schopných reprezentovat zase až tolik není.

Knoflík pro štěstí
Nasazení kluků ze sboru bylo v posledním roce neuvěřitelné. Dvě noci před účastí na olympiádě jsme spali v klášteře ve Vyšším Brodě, kde jsme se skvěle dostali do té správné atmosféry. Perličkou je, že těsně před naším vystoupením, kdy všichni byli napnuti doslova k prasknutí, zachytil jsem se smokingem o klavír. Utrhl se mi při tom knoflík, který proletěl doslova celým sálem až k porotě. Vybičovaná atmosféra však jako mávnutím kouzelného proutku povolila. Knoflík jsem potom našel a nechal jsem si jej pro štěstí." Vystoupení sboru na olympiádě bylo živě nahráno na cédéčko.

Kontakty jsou velmi cenné
"Přínosem pro nás ještě je, že jsme v Linci získali obrovské množství kontaktů a dostali kolem třiceti pozvání. Vrcholem by pak měla být účast na druhém ročníku olympiády, která se uskuteční v roce 2002 v jihokorejském Soulu. Do té doby bychom rádi absolvovali čtyři až pět soutěží a turné po Evropě. Samozřejmě nás čeká i větší množství koncertů. Také bychom chtěli repertoár, který jsme uvedli na olympiádě a do něhož jsme vložili velké množství energie, natočit na naše druhé samostatné cédéčko." Dodejme, že to předchozí vyšlo před Vánoci 1999 a jednalo se o první CD amatérského mužského sboru v České republice za posledních 25 let.

Jan Míšek také vloni na podzim založil v Pardubicích třetí český chlapecký sbor Bonifantes. Pardubičáci se přitom mohou těšit, že podobně jako v Hradci budou mít Bonifantes i mužskou složku.

Autor článku: Eliška Skokanová ()
Zdroj: Deníky Bohemia (www.mojenoviny.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=53
Datum vydání: 2000-07-20


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.