CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

V 9. vydání světové encyklopedie bude uvedeno heslo Jan Míšek

OCENĚNÍ / Mladý hradecký sbormistr se účastnil dirigentských kurzů v Wernigerode, kde se potkal s předními osobnostmi tohoto specifického oboru z celého světa. Navzdory jeho mládí se mu dostalo uznání - Americkým životopisným institutem je zařazen do encyklopedie světových osobností.

S čerstvým zážitkem se nám v úterý dopoledne svěřil hradecký dirigent Jan Míšek, vedoucí několika pěveckých sborů.

Z amerického životopisného institutu (American Biograohical Institute, Inc.) právě obdržel oznámení, že byl na základě svých výsledků nominován do 9. vydání mezinárodní encyklopedie, jež se připravuje na rok 2000. "Je to obrovská pocta, snad až příliš velká na mých 22 let," prohlásil ohromený mladík. Důvodem jeho návštěvy v redakci byly hlavně dirigentské kurzy, jichž se od 21. do 25. července zúčastnil v německém Wernigerode.

Kurzy byly součástí Mezinárodní soutěže sborového zpěvu Johannese Brahmse. "Nesoutěžil jsem, pouze studoval," upřesnil Jan Míšek. Vyučujícími byli švédský dirigent Robert Sund, německý profesor Friedrich Krell a Maďar Gábor Hollerung. "Jde o skutečné dirigentské hvězdy. Dva posledně jmenovaní jsou žáky Erika Ericsona, nejslavnějšího sbormistra všech dob. V listopadu bude dávat poslední dirigentské kurzy svého života, rád bych se jich zúčastnil. Bude to poslední příležitost, jak se jeho uměním nechat ovlivnit."

Wernigerodský seminář byl nabitý prací, český sbormistr studoval až 16 hodin denně. Setkal se tu s mnoha osobnostmi, například zakládajícím prezidentem Mezinárodní sborové federace (IFCM), nebo německým skladatelem Rolfem Lukowskym. Při závěrečném koncertu prováděl jeho skladbu. Frekventantům byl k dispozici zdejší mimořádně kvalitní Rozhlasový mládežnický sbor. Druhým Míškovým úkolem byla náročná kompozice maďarského skladatele Józsefa Karaie, kterou musel zvládnout v šibeniční lhůtě čtyř dnů.

Jan Míšek vzpomíná na setkání s Kentem Hattebergem z Univerzity v Louisianě, který mu nabídl, že by ho rád učil dirigovat. "V tuto chvíli jsem příliš posedlý chlapeckým sborem, vše mám pro jeho vznik připraveno, od září už budu obcházet pardubické školy a vybírat si děti," vysvětlil důvod, proč se velkorysé nabídky prozatím zřekl. Zasvěcení vědí, že nový chlapecký sbor má být také zálohou talentů pro mužský sbor, který Jan Míšek vede v Hradci Králové.

Zmíněné těleso se připravuje na celosvětovou olympiádu, která se uskuteční v roce 2000 v rakouském Linzi.

Autor článku: Jarka Václavíčková ()
Zdroj: Hradecké noviny (www.mojenoviny.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=64
Datum vydání: 1999-08-23


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.