CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Slavnostní večer v královéhradecké Filharmonii splnil očekávání

Rezenze Jiřího Vaníčka na provedení Missy Martialis českého bartokního skladatele Pavla Josefa Vejvanovského. Obnovená premiéra barokního díla po 300 letech navázala na provedení tří menších Vejvanovského skladeb Motetum De Tempore, Offertorium de confessore a Offertorium pro omni tempore, které Jan Míšek se svými sbory provedl na půdě Katerdy hudební výchovy Pedagogické fakulty na podzim 1998.

Den boje studentstva za svobodu a demokracii a 40. výročí založení Pedagogické fakulty v Hradci Králové, to byla ústřední motta druhého abonentního koncertu královéhradecké Filharmonie z cyklu A pořádaného mimořádně třetí listopadovou středu, tedy deset let po sametové revoluci. Uměleckým vyjádřením oslav se stala klasická hudba, jejíž sdělnost a působivost nezná hranic.

Proces objevování a oživování téměř zapomenutých opusů z hudebních sbírek přináší stále nová, mnohdy překvapivá odhalení. Kroměřížský zámecký archív vydal tentokrát svědectví v podobě duchovní vokálně instrumentální Missy Martialis Pavla Josefa Vejvanovského. Sólové part zazpívali Ludmila Horová, Miluše Obešlová, Jana Ehrenbergerová, Marek Olbrzymek a Martin Šujan, ve sborových úlohách se představily Komorní sbor Kantiléna a Královéhradecký mužský sbor se sbormistrem Janem Míškem.

Varhanní continuo zaznělo v podání Františka Vaníčka, hradecká Filharmonie vystoupila tentokrát jako dobový malý zámecký orchestr. Autorství Vejvanovského je vedle častého užití základní tóniny C dur nepochybné také podle dvou všudypřítomných vysokých trubek. Na hodnosti tubicen campestris - polní trubač is ostatně arcibiskupský kapelník zakládal nejvíc. Provedení mše řízené všestranným českým dirigentem Jiřím Portychem ukázalo Vejvanovského zase v jiném světle. Spojení vokální a instrumentální složky nebylo vůbec násilné, naopak harmonická invence vyzněla docela přirozeně. Obnovená krása Missy Martialis díky všem umělcům i badatelům opět nalezla své spokojené obecenstvo.

Koncertní večer věnovaný Dni studentů a hradecké Pedagogické fakultě splnil očekávání měrou vrchovanou

Autor článku: Jiří Vaníček ()
Zdroj: MF Dnes (www.mfdnes.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=67
Datum vydání: 1999-11-23


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.