CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Zdeněk Lukáš skládá pro Míškovy sbory

Skladatel Zdeněk Lukáš se poprvé setkal s Královéhradeckým mužským sborem a sbormistrem Janem Míškem při křtu CD Putování k hoře. Vystoupení KHMS ho tak nadchnulo, že sboru napsal skladbu. Dílko nese název Proverbium a je věnováno sboru a Janu Míškovi. KHMS skladbu nastudoval a provedl v rekordním čase - pouhé tři týdny po zkomponování.

Když Zdeněk Lukáš na začátku prosince 2001 přijížděl na křest CD Královéhradeckého mužského sboru „Putování k hoře“, netušil, že se mu setkání s dirigentem Janem Míškem stane osudným. Pan skladatel byl jako kmotr nového céděčka nejprve trochu zklamán, že v programu není žádná z jeho sborových skladeb. Po prvních tónech se však jeho zprvu poněkud podmračené čelo vyjasnilo. O několik minut později pak již posluchačům městské hudební síně zvěstoval, že se narodil báječný mužský sbor. Neobvyklý zvuk mužského sboru ho opravdu oslovil. Uplynulo několik týdnů a telefonoval Janu Míškovi se zprávou: “víš, já jsem ti napsal skladbu“.... To by zas až taková novina nebyla (co jiného také čekat od hudebního skladatele). Vzniklo asi tříminutové dílko na text Šalamounových přísloví Proverbium. Pouhé tři týdny od dokončení byla premiéra. (Zdeněk Lukáš se divil: „takhle rychle mi ještě nikdo skladbu neprovedl“). Skladatel byl přítomen na premiéře a provedení jeho skladby ho tak zaujmulo, že se rozhodl napsat pro Míškovy mužské sbory velké oratorium.

Zatím je to tajemství, ale podle mistrových slov se můžeme těšit na něco, co ještě v české sborové tvorbě nebylo. A co na to pan sbormistr? „Jsem rád, že se nám daří motivovat autory, aby opět skládali pro mužské a chlapecké hlasy. Na nové dílo Zdeňka Lukáše se už teď moc těšíme!“

Zdeněk Lukáš: Preverbium (25. února 2002)
„Věnováno panu sbormistrovi Janu Míškovi a jeho výtečnému Královéhradeckém mužskému sboru“

Preverbium (Přísloví)

In semita iusticiae vita,
Na cestě spravedlnosti je život,

Iter autem devium ducit ad mortem.
ale bludná cesta vede k smrti.

(ze Šalamounových „Přísloví“)

Autor článku: ()
Zdroj: archiv KHMS (http://www.khms.sbor.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=78
Datum vydání: 2002-04-05


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.