CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Poprvé v Americe!!!

Královéhradecký mužský sbor má za sebou své první koncertní turné po USA. 10 koncertů, 2000 najetých mil, miliónová města, mrakodrapy, vesmírné středisko NASA, palmy, kaktusy, nadšené publikum. Velkého úspěchu a opravdového docenění se dočkala kantáta Bohuslava Martinů Hora tří světel, kterou KHMS dával v Americe v anglickém překladu. Všechna její provedení byla oceněna "standing ovations".

Královéhradecký mužský sbor v USA

Kovbojové a rančeři – první den v USA

Po patnáctihodinovém letu, který byl opepřen dvouhodinovým zpožděním v Pařiži a silnými - asi hodinu trvajícími turbulencemi nad Labradorem přistáváme na mezinárodním letišti George Bushe v Houstonu. První setkání s americkými rodinami, nyní je potřeba načerpat síly, čeká nás 13 dní nabitých koncertováním a cestováním. Dopoledne trávíme aklimatizací v rodinách, odpoledne se scházíme ke společné zkoušce. Pilujeme hlavně černošské spirituály a Horu tří světel Bohuslava Martinů v anglické verzi. Hostitelé se nám snaží vpravit do naší angličtiny špetku texaského akcentu. Po zkoušce odcházíme na pravý texaský potlach s country tancem a pečeným býkem. Jsme oficiálně ošátkováni a všichni vypadáme jako kovbojové nebo rančeři.

Centrum českého kulturního dědictví v Texasu

Opouštíme Houston a vydáváme se na dlouhou cestu po Texasu. První koncertní zastávka nás čeká v místě zvaném La Grange. V Texasu je velmi silná česká komunita, která se snaží udržet svou původní národní identitu. Navštěvujeme muzeum Českého kulturního dědictví, dozvídáme se, že staví nové velké centrum pro českou kulturu. Pro koncert v presbyteriánském kostele přidáváme do programu více české hudby. Posluchači, mezi kterými je hodně českých krajanů, oceňují Janáčkův Ohlas národních písní a úpravy českých lidových písní.

Univerzity of Texas v Austinu

Hlavní město Texasu – Austin je známo svou krásnou architekturou. Capitol je postaven ve stylu Capitolu ve Washingtonu. Mrakodrapy nejsou tak vysoké jako v jiných americkych městech, ale zajímavější. Po krátké procházce městem vjíždíme do areálu University of Texas in Austin. Největší univerzita v Texasu a jedna z největších v Americe. Královéhradecký mužský sbor večer vystupuje pro Fakultu hudebních věd a katedru slavistiky. Koncert má velkou publicitu a sjíždí se na něj spousta krajanů, s některými jsme se viděli už v La Grange. Koncert v obrovské koncertní hale má báječnou atmosféru. Vzdělané publikum odměňuje Horu tří světel standing ovations. Druhá polovina koncertu je složena z virtuozních a efektních kousků, nejúspěšnější jsou u posluchačů dvě části Carminy Burany Carla Orffa.

Na hranicích s Mexikem – Bravo, muchachos!

University of Texas v Brownsville. Nejjižnější město spojených státu Brownsville leží na hranicích s Mexikem. Většina obyvatel tu neumí anglicky, 80% je hispánského původu.  Koncert navštívilo kolem 450 posluchačů, řada z nich jsou studenti místní univerzity, která koncert pořádá. Už hora tří světel zvedá posluchače ze sedadel, po černošských spirituálech posluchači děkují sboru spontánním voláním „Bravo, muchachos!“. Bezprostředně po koncertě následuje tradiční a v těchto místech velmi vřelé setkání zpěváků s posluchači v předsálí. Kluci podepisují programy, propagační materiály i CDčka, mnozí si připadají jako rockové hvězdy. To, že jsme na jihu, bylo vidět už podle přírody: palmy, kaktusy a opuncie....

Houston

Nejlidnatější město Texasu a 4. největší město USA - 4,5 milionů obyvatel. Oproti jiným velkoměstům má 5 downtownů a mimořádnou rozlohu. Královéhradecký mužský sbor absolvoval v Houstonu čtyři koncerty, ve volných chvilkách jsme pak mohli navštívit jedno z mrakodrapových center. Nejvyšší mrakodrap Houstonu - Williams Tower měří 280 metrů a má 81 pater. Turistickou lahůdkou byla pro všechny zpěváky návštěva vesmírného centra NASA

Koncerty

Všechny koncerty se setkaly s nadšeným ohlasem amerického publika. Mužské sbory ve Spojených státech jsou velkou raritou. Příjemným překvapením pro sbor i sbormistra bylo přijetí Hory tří světel v anglickém překladu. Pokaždé byla tato dvacetiminutová kantáta odměněna standing ovations - potleskem vstoje. Čeští krajané byli vděčni za úpravy lidových písní a Janáčkův Ohlas národních písní, rodilí Američané nechápali, že běloši a ještě k tomu z Evropy zpívají černošské spirituály tak „černošsky“ přesvědčivě. Díky dobré přípravě, obrovskému nasazení a skvělým koncertům si KHMS z USA přiváží několik dalších pozvání.

Autor článku: ()
Zdroj: archiv KHMS (http://www.khms.sbor.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=79
Datum vydání: 2002-02-20


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.