CHORUS ART NET :: BONIFANTES :: KHMS :: Ženský sbor HK :: Filharmonický sbor HK :: Jan Míšek :: Chorus Art Edition

Mužský sbor žije Dvořákem i Pražským jarem

Královéhradecký mužský sbor se sbormistrem Janem Míškem, ctitelem klasiky a propagátorem hudby 20. století, čekají tři významné projekty: Natočení CD mužských sborů Antonína Dvořáka, natočení Missy solemnis a Requiem Luigiho Cherubini a účinkování v rámci festivalu Pražské jaro 2003.

„A všechny jsou krásné,“ říká Míšek. Prvním je účast na Pražském jaru, kde 27. května v Rudolfinu s hradeckým ženským sborem Jitro, Komorní filharmonií Pardubice a s dirigentem Douglasem Bostockem uvede Mozartovu Missa Solemnis in C.

„Je to zajímavá muzika a navíc přesto, že jde o Mozarta, je to světová premiéra. Jsme asi poslední, komu se to podaří. Missa Solemnis in C je asi šedesátiminutovou skladbou, která byla před pětadvaceti lety objevena v jakémsi soukromém archivu v Německu. Odborníci skladbu zrestaurovali a zjistili, že je to napůl Mozart a napůl jeho epigon Mayr, čímž hodnota díla malinko klesla, ale ne mnoho. Vždyť mnohá Mozartova díla dokončoval někdo jiný, včetně slavného Requiem,“ vypráví sbormistr.

Missa Solemnis in C dosud celá uvedena živě nikdy nebyla. Královéhradecký mužský sbor s pardubickými symfoniky, Jitrem a s Bostockem skladbu natočili v roce 2001 na desku, která je dnes k dostání v Americe i v Japonsku. Nyní je zrekonstruované dílo dostalo až na Pražské jaro, metu evropských interpretů vážné hudby. „Douglas Bostock je dirigent, který na takový festival rozhodně patří. Navíc Mozart se u nás nepremiéroval snad sto padesát let. Těší mne, že dostáváme takovéto zajímavé nabídky, kromě Prahy vystoupím s Chlapeckým sborem Bonifantes i na Smetanově Litomyšli. Myslím, že sbor nabírá ty správné obrátky, mám z toho radost,“ říká s potěšením Míšek.

Druhý projekt vzešel právě ze spolupráce na zmíněné Mozartově mši. „Bostockovi se totiž natolik líbil zvuk Královéhradeckého mužského sboru, že se rozhodl natočit s ním samostatné cédéčko. Vznikne tak monografie florentského rodáka Luigi Carla Cherubiniho, mladšího současníka Beethovena, na níž bude Requiem pro čtyřicetičlenný mužský sbor a orchestr, na to budeme muset pozvat hosty, a Missa Brevis in B. To bude opět premiéra, neboť bude poprvé natočena,“ uvádí sbormistr. Na skladbě se kromě pardubické Komorní filharmonie bude podílet i další Míškův sbor, Chlapecký sbor Bonifantes.

Muzikanti i zpěváci se uzavřou do studia na podzim, nyní Míškovy muže pohlcuje třetí projekt, neboť v těchto dnech natáčejí album mužských sborů Antonína Dvořáka. „Příští rok bude rokem Dvořákovým, protože uplyne sto let od jeho úmrtí. Oslovilo nás jedno malé, takřka rodinné vydavatelství Vixen, které se specializuje na drobné hudební lahůdky. Vznikne tedy unikátní nahrávka dvaceti děl pro mužské sbory, nebudou tam však sbory, které jsou součástí oratorií. Nakladatel chce, aby deska byla zároveň studií o Dvořákovi v tomto žánru, a tak přidáme i dvě skici. Dvořák totiž zaranžoval i dvě irské lidovky. Ač jde o pouhé skici, jsou zajímavé a mají historickou hodnotu. Tahle deska ukáže Dvořáka v jiném světle, místy jako naivního autora, místy jako národovce. I on následoval vlnu národního obrození,“ vypráví Míšek.

Královéhradecký mužský sbor, který vznikl před sedmi lety ze zkušených zpěváků, převážně absolventů sborů Boni pueri a Jitro, patří věkovým průměrem pětadvacet let k nejmladším tělesům tohoto druhu u nás. Muži se na počátku příštího roku vydají na druhé turné po jihu Spojených států amerických. Jan Míšek společně s Jaromírem Schejbalem vede také nedávno spojené ženské sbory Vokální harmonie a Kantiléna.

Autor článku: Petr Mareček (petr.marecek@mfdnes.cz)
Zdroj: MF Dnes (www.mfdnes.cz)
HTTP článku: http://misek.sbor.cz/detail_clanek.php?id=88
Datum vydání: 2003-05-06


Copyright (c) 2003 Jan Míšek. Publikování bez výslovného souhlasu není dovoleno.