Jan Míšek
 Chorus Art Net ::  SBOR.CZ  ::  BONIFANTES  ::  KHMS  ::  Jan Míšek  ::  Chorus Art Dnes je     


Menu

Homepage
Umělecký vedoucí
Repertoár
Nahrávky
Recenze
Koncertní turné
Projekty
Naši partneři
Kalendář
Informace pro členy
Archiv


Vyhledávání

 


Pozvánka


Novinky na webu


Pardubický sbor Bonifantes se vrátil z amerického turné

Pardubický sbor Bonifantes se vrátil z amerického turné

Soubor vedený Janem Míškem koncertoval v obrovských halách, kostelích s kapacitou kolem dvou tisíc diváků. Ve školách vystupoval pro osm set až tisíc posluchačů. Jelikož všude sklízel úspěchy, vysloužil si pozvání na další turné.

"Absolvovali jsme osmnáct koncertů po obou březích řeky Mississippi. Bylo to poměrně nabité a pracovní turné," konstatoval Jan Míšek, vedoucí pardubického mužského sboru Bonifantes, jenž v současné době pracuje společně s Královéhradeckým mužským sborem.

Pětadvacítka vyvolených

"Do Spojených států jsme vyrazili s pětadvaceti zpěváky ve věku od patnácti do pětadvaceti let. Jako hosté s námi účinkovali i starší zpěváci, ale věkový průměr účastníků tohoto turné byl do dvaceti let," poznamenal Jan Míšek.

"Toto turné navazovalo na šňůru patnácti koncertů, které jsme podnikli v roce 2002 v Texasu," podotkl sbormistr pardubických Bonifantů.

Pro členy tohoto souboru byl zájezd do USA obrovskou motivací.

"Koncertovali jsme v obrovských halách, kostelích s kapacitou kolem dvou tisíc diváků. Ve školách jsme vystupovali pro osm set až tisíc posluchačů," nechal se slyšet Jan Míšek, jehož zaujalo, jak velký panuje v Americe rozdíl mezi soukromými a státními školami.

"Zatímco soukromé školy vedou děti k ohromné disciplíně, ve státních školách je situace úplně jiná. Přesvědčili jsme se o tom ve chvíli, kdy děti na jedné soukromé škole vydržely soustředěně poslouchat dvacetiminutovou kantátu od Bohuslava Martinů," vyprávěl šéf pardubických Bonifantů.

Benefice zasáhla srdce

"Největší dojem však na nás zanechal benefiční koncert v místě, které se nazývá Sunshine Ministries. Jde o zařízení poskytující azyl lidem bez přístřeší v nejchudší části St. Louis. Tam jsme si uvědomili, kolik radosti může zpívání člověku přinést," vzpomínal sbormistr Bonifantů.

"Šlo o vystoupení pro asi padesátku bezdomovců. Většinou to byli černoši, kteří byli velmi dojatí, když viděli, že k nim zavítal někdo, kdo o ně má zájem. Řada z nich se k nám při zpěvu černošských spirituálů přidala. Tento koncert měl nádhernou atmosféru. Mnozí posluchači dokonce plakali," dodal Jan Míšek.

Baseballové šílenství

Členové pardubického mužského sboru měli také možnost udělat si obrázek o tom, jak vypadá život běžných Američanů. Většinou totiž byli ubytovaní v hostitelských rodinách. Přesvědčili se tak například o tom, jak velkým fenoménem je baseball.

"V době našeho turné se St. Louis dostalo do finále světové série. Viděli jsme nadšení baseballových fanoušků, kteří tímto sportem doslova žili. Někteří stav série sledovali i při koncertě," pousmál se šéf mužského sboru Bonifantes.

Bonifanti na obrazovce

Ten se dokonce objevil i na obrazovkách.

"Vystupovali jsme pro televizi NBC v pořadu, jenž by se dal přirovnat k Dobrému ránu s Českou televizí," pochlubil se Jan Míšek.

Závěr turné si pardubičtí zpěváci zpestřili výletem do Chicaga.

"Měli jsme možnost vidět například noční Chicago. To byl úžasný zážitek," řekl šéf Bonifantů, jenž toto turné hodnotil velmi kladně.

"Otevřelo nám cestu k dalším koncertům, které se připravují na příští rok. Kromě toho nám přineslo spoustu zážitků a radost ze zpívání. Je příjemné vidět, když zpěváci zpívají jako o život," liboval si sbormistr.

V Americe bojoval sbor s baseballem
Speciální web o koncertním turné
  Verze pro tisk

Autor článku: Tomáš Dvořák Zdroj: Pardubické noviny


USA 2004
Mužský sbor na koncertním turné v USA!

BONIFANTES
 Bulletin č. 19 právě vychází!
 BONIFANTES & Jaroslav SVĚCENÝ
 2. reprezentační sborový ples

Ženský sbor HK
 Výjezdové soustředění v Rychnově nad Kněžnou
 Kantiléna a Vokální harmonie: společně na nové adrese

Filharmonický sbor
 Základní umělecká škola BONIFANTES nabízí vokálně-instrumentální dílny pro žáky 1. stupně ZŠ
 Deník, 2. den
 Recenze: Autorský koncert Jana Míška a jeho hostů ve Filharmonii HK

SBOR.CZ
 Hudební festival „Krumlovská Grumle“
 Krajské kolo Mládež spieva v Michalovciach
 KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR – srdečně zve na další ze svých koncertů v Českém muzeu hudby v Praze

Poděkování

Connected by