Jan Míšek
 Chorus Art Net ::  SBOR.CZ  ::  BONIFANTES  ::  KHMS  ::  Jan Míšek  ::  Chorus Art Dnes je     


Menu

Homepage
Umělecký vedoucí
Repertoár
Nahrávky
Recenze
Koncertní turné
Projekty
Naši partneři
Kalendář
Informace pro členy
Archiv


Vyhledávání

 


Pozvánka


Novinky na webu


Rudolfinum: ovace Východočechům

Rudolfinum: ovace Východočechům

Královéhradecký mužský sbor s ženským sborem Jitro a Komorní filhramonií Pardubice uvedl pod taktovkou britského dirigenta Douglase Bostocka premiéru Missy in C W. A. Mozarta. Koncert se uskutečnil Dvořákově síni pražském Rudolfina v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 2003

V Dvořákově síni Rudolfina se koncertu 58. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro představila i tři východočeská tělesa.

Praha/Pardubice/Hradec Králové - Britský dirigent Douglas Bostock, po léta spjatý s německým a českým hudebním životem, provedl na Pražském jaru mimo jiné i neznámou mši připisovanou Wolfgangu Amadeu Mozartovi - Missu in C. Sám se podílel na přípravě jejího notového dobového opisu pro nynější vydání tiskem. Zájem o zapomenuté dílo, přikládané někdy též Františku Xaveru Briximu nebo Mozartovu otci Leopoldovi, vzbudila kopie uložená v knihovně v Bergamu, "objevená" v roce 1976.

Překvapení od Mozarta

Večer v pražském Rudolfinu se odehrál ve znamení Východočechů, neboť Bostock řídil Komorní filharmonii Pardubice, jejímž je stálým hostujícím dirigentem. Vystoupily hradecký ženský pěvecký sbor Jitro pod vedením Jiřího Skopala a Královéhradecký mužský sbor řízený mladým sbormistrem Janem Míškem. V sólových partech účinkovali Madelaine Wibomová, Renata Pokupičová, Pavol Bršlík a Roman Vocel.

"Pro svět je určitě velkým překvapením, když se ještě najde nějaké neznámé Mozartovo dílo," zamyslel se Skopal. "Spolupráce s Douglasem Bostockem začala, když se na nás obrátil, zda chceme pro firmu Classico Olufsen Records uskutečnit společně s Komorní filharmonií Pardubice nahrávku. Bylo to v září 2001, a protože měla velkou odezvu, byla Mozartova mše okamžitě zařazena do programu Pražského jara," řekl Skopal a dodal, že vzájemné kontakty s pardubickými filharmoniky jsou samozřejmě mnohem staršího data. Když byl Jiří Skopal ještě sbormistrem Boni pueri, vznikla společná nahrávka Mozartovy Korunovační mše.

Dotyky s Pražským jarem

Jiří Skopal si se svými sbory v předchozích letech již několikrát "sáhl" na Pražské jaro. V roce 1993 sólista Jitra Jakub Martinec, dnes jeden ze sbormistrů Boni pueri, zpíval sólový part Chichester Psalms od Leonarda Bernsteina. O rok později se uskutečnil samostatný koncert Boni pueri ve Španělském sále Pražského hradu. A v roce 1995 se Boni pueri podíleli na koncertě České filharmonie v Rudolfinu, kdy byla pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho provedena Mahlerova třetí symfionie.

"Spojením Jitra a Královéhradeckému mužského sboru vzniklo těleso o věkovém průměru asi pětadvacet let,zatímco filharmonické sbory v Praze a v Brně mají zpěváky kolem padesáti až šedesáti let," připomněl Skopal. "Proč z těchto dvou sborů neuděláte další smíšenák? To by byla opravdu bomba. Udělejte to a já pro vás budu pravidelně psát, myslím to vážně," nechal se slyšet hudební skladatel Jan Jirásek.

"Spolupráce s dirigentem Bostockem je pro mě i zpěváky vždy velkým svátkem. S úsměvem jsme vzpomínali na první sektání v Hradci Králové, kdy jsem byl ještě malý sopranista a zpíval pod jeho vedení sóla v Mozartově Korunovační mši. Dnes jsme kontaktu několikrát ročně, v září nás čeká další natáčení," připomněl Míšek.

Skvělá atmosféra koncertu

Koncert na Pražském jaru měl u festivalového publika velkou odezvu. "Byl to báječný večer s úžasnou atmosférou. Myslím, že oba sbory si vedly výjimečně skvěle a mnoho lidí jim také po koncertě vyslovovalo komplimenty," vyznal se Bostock.

Fotogalerie: Pražské jaro 2003
Bravo Komorní filharmonii Pardubice
  Verze pro tisk

Autor článku: Eliška Skokanová Zdroj: Deníky Bohemia


USA 2004
Mužský sbor na koncertním turné v USA!

BONIFANTES
 Bulletin č. 19 právě vychází!
 BONIFANTES & Jaroslav SVĚCENÝ
 2. reprezentační sborový ples

Ženský sbor HK
 Výjezdové soustředění v Rychnově nad Kněžnou
 Kantiléna a Vokální harmonie: společně na nové adrese

Filharmonický sbor
 Základní umělecká škola BONIFANTES nabízí vokálně-instrumentální dílny pro žáky 1. stupně ZŠ
 Deník, 2. den
 Recenze: Autorský koncert Jana Míška a jeho hostů ve Filharmonii HK

SBOR.CZ
 Hudební festival „Krumlovská Grumle“
 Krajské kolo Mládež spieva v Michalovciach
 KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR – srdečně zve na další ze svých koncertů v Českém muzeu hudby v Praze

Poděkování

Connected by