Jan Míšek
 Chorus Art Net ::  SBOR.CZ  ::  BONIFANTES  ::  KHMS  ::  Jan Míšek  ::  Chorus Art Dnes je     


Menu

Homepage
Umělecký vedoucí
Repertoár
Nahrávky
Recenze
Koncertní turné
Projekty
Naši partneři
Kalendář
Informace pro členy
Archiv


Vyhledávání

 


Pozvánka


Novinky na webu


Requiem zazní v Poličce v předpremiéře

Requiem zazní v Poličce v předpremiéře

Na závěr letošního ročníku Martinů Festu zazní v Poličce v předpremiéře Requiem proslulého muzikálového tvůrce Andrewa Lloyda Webbera. Dílo, v němž Webber klade stejné nároky, jaké uložil do partitury pro hudebníky a pěvce, i na posluchače, uvede královéhradecká Filharmonie spolu s ženským sborem Kantiléna a Královéhradeckým mužským sborem a chlapeckým sborem Bonifantes

Ač bude slavnostní premiéra v pondělí v královéhradeckém kostele Božského srdce Páně, skladbu, jenž patří mezi díla, kterým se v muzikantské hantýrce říká "kláda", uslyší Poličtí již o den dříve. Poličská předpremiéíra začíná v neděli v 17 hodin v kostel sv. Jakuba.

"Iniciátorem projektu je královéhradecká Filharmonie. Webberovo Requiem spadá do hodně vážné hudby, přestože si v něm skladatel neodpustil muzikálové prvky ani modernu dvacátého století. Jde o skladbu pro velký orchestr, tři sbory a sopránové, tenorové a chlapecké sólo. To budou zpívat hoši ze sboru Bonifantes. Když se to povede, bude to nádherný zážitek," říká sbormistr Kantilény i Bonifantes Jan Míšek, ctitel a propagátor hudby 20. století.
Koncert bude řídit Miriam Němcová, tenorový part připadl Tomáši Černému, držiteli ceny Thálie, sopránový part Yvettě Tannenbergerové. Početné sbory rozšíří i externisté z Vokální harmonie, Jitra a Pěveckého sdružení Ambrosius.

"Requiem je rarita, neboť v něm chybí první a druhé housle, zato je v něm velký aparát dechů a bicích. Ze skladby lze vycítit, že ji psal muž od muzikálu a od jiné než vážné muziky. Webber v ní často střídá takty, což se v soudobé hudbě vyskytuje zcela běžně, a krásné a těžké jsou jeho sborové party," míní dirigentka Miriam Němcová.
Američan Webber, který proslul jako autor muzikálů, například Evita, Jesus Christ Superstar či Cats, svou sedmdesátiminutovou zádušní mši začal psát po smrti svého otce v roce 1982, dokončil ji o tři roky později, kdy měla v New Yorku světovou premiéru. Sám vycházel z náročného Brittenova Válečného requiem. Kritik Antonín Matzner o Webberově rukopise napsal, že je pro něj "příznačná přímočarost a tah na branku bez zbytečných kliček a přihrávek do stran. Způsob, jakým umí oslovit setsakramentsky široké obecenstvo, je možná místy naivně prostý, ale s určitostí zabírá".

"Ač se skladba názvem hlásí k zádušní mši, v žádném případě nejde o truchlivou muziku. Skladatel do ní vložil nástroje z bigbítu a jazzu včetně bicích. Myslím, že jde o Webberovo nejlepší a nejzásadnější dílo, ač asi dvě místa jsou trošku chycená muzikálem. Ovšem vůbec nejde o podbízivost. Máme před sebou veliký a těžký úkol," míní sbormistr.
Od newyorské premiéry by se nastudování Webberova kusu dala spočítat na prstech dvou rukou. Requiem bylo natočeno jen jednou, a to v roce 1995. Tehdy skladbu řídil Lorin Maazel, tenorový part zpíval Placido Domingo a soprán Sarah Brightmanová, bývalá Webberova manželka.

"Od té doby si na Requiem troufl jen málokdo. Musí na něj být zvláštní nálada. Moc mu věřím, i když lidi mají k hudbě 20. století nedůvěru. Co nezní na první poslech libozvučně, před tím si zacpávají uši. Myslím, že se okrádají o zážitky," soudí Míšek. Sbory už čtyři měsíce studují party.

"Jan Míšek nás vede velmi trpělivě a precizně, těžko si na jeho místě dokážu představit někoho jiného. Je to náročné intonačně i rytmicky. Když jsem poprvé slyšela nahrávku s Domingem, nevěřila jsem, že to budeme schopni zazpívat. Teď už tomu, díky Honzovi, věřím," říká členka Kantilény Alena Ježková.

Requiem A.L.Webbera zaznělo v Hradci Králové (recenze)
Haló noviny: Requiem A. L. Webbera (recenze)
Webberovo Requiem spojí symfoniky a mocný chór
  Verze pro tisk

Autor článku: Petr Mareček Zdroj: Mladá fronta DNES


USA 2004
Mužský sbor na koncertním turné v USA!

BONIFANTES
 Bulletin č. 19 právě vychází!
 BONIFANTES & Jaroslav SVĚCENÝ
 2. reprezentační sborový ples

Ženský sbor HK
 Výjezdové soustředění v Rychnově nad Kněžnou
 Kantiléna a Vokální harmonie: společně na nové adrese

Filharmonický sbor
 Základní umělecká škola BONIFANTES nabízí vokálně-instrumentální dílny pro žáky 1. stupně ZŠ
 Deník, 2. den
 Recenze: Autorský koncert Jana Míška a jeho hostů ve Filharmonii HK

SBOR.CZ
 Hudební festival „Krumlovská Grumle“
 Krajské kolo Mládež spieva v Michalovciach
 KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR – srdečně zve na další ze svých koncertů v Českém muzeu hudby v Praze

Poděkování

Connected by